Over het platform

Overheidsopdrachten kunnen een doeltreffend strategisch middel zijn voor de binnenlandse economie. Een stelling die nog meer opgaat bij crisissen, zoals de coronapandemie. Want als de economie stilvalt, dan kan de overheid die terug aanzwengelen door bedrijven aan het werk te zetten met overheidsopdrachten.

Maar: als we kijken naar alle overheidsaanbestedingen in België in 2019, dan kwam slechts bij 34% van alle aanbestedingen een kmo als winnaar uit de bus, terwijl het Europese streefdoel 45% bedraagt. Daarmee behoort België tot de slechtste leerlingen van de klas, enkel Roemenië en Portugal doen het nog slechter.

Waar knelt dan het schoentje? Wel, volgens de Europese Commissie zouden een aantal obstakels kmo’s verhinderen om deel te nemen aan aanbestedingen. Denk maar aan de bureaucratische rompslomp, te weinig info en vertrouwdheid met overheidsopdrachten en vooroordelen van aanbesteders. Aanbesteders en kmo’s zouden ook nog steeds heel moeilijk de weg naar elkaar vinden. De oplossing? Eenvoudigere administratie, een gecentraliseerde en publiek toegankelijke databank, sensibilisering en een verkorte uitbetalingstermijn.

Grote problemen aanpakken doe je echter niet alleen vanop je eiland. Daarom besloten Provincie Limburg, UNIZO Limburg en VKW Limburg de krachten te bundelen en een oplossing aan te reiken. Met het platform ‘Aanbestedingen in Limburg’ richten we ons zowel tot de aanbesteders als ondernemers. Het platform is voor beide partijen gebruiksvriendelijk, toegankelijk en overzichtelijk. Het biedt ondernemers kansen om hun bedrijf te laten groeien; overheden krijgen dan weer een betere kwaliteit voor een lagere prijs.

Of je nu ondernemer of aanbesteder bent: bij deze een warme oproep om je te registreren op dit platform en er gretig gebruik van te maken.

Ondernemer? Bekijk hier hoe je je registreert

Bekijk "Info video aanbestedingsplatform" op Youtube

Aanbesteder? Bekijk hier hoe je je registreert en nieuwe opdrachten kenbaar maakt

Bekijk "Video voor aanbesteders" op Youtube